+90 364 221 67 67 +90 537 788 45 19 [email protected]

Dişlerin kapanış problemlerine genel olarak maloklüzyon denir. Maloklüzyonlar genetik veya kazanılmış olabilir. Genetik problemler dişlerdeki çapraşıklıklar, diş aralarında aralık bulunması, konjenital olarak eksik veya fazla dişler, çene diş ve yüzdeki uyumsuzlukları kapsar. Kazanılmış problemler ise parmak emmeye bağlı problemler, tonsil ve adenoid nedenli hava yolu daralmaları, dişlerin erken kaybıdır. Tüm bu problemler sadece dişlerin dizilimini bozmakla kalmayıp yüz gelişimi ve görünüşü de etkilemektedir.

Ortodontik tedaviler için yaş sınırlaması yoktur. Düzenli diş bakımı yapan, sağlıklı diş eti ve kemik yapısına sahip olan her birey ortodontik tedavi yaptırabilir.

Tedavi süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak 6-30 ay kadar sürmektedir çok nadir durumlarda bu süre uzayabilmektedir. Bu süreyi dişlenmenin gelişimi, problemin ciddiyeti, hastanın tedaviye uyumu ve gerekli diş hareketinin miktarı belirlemektedir.

Ortodontik tedavi gören çocukların, kişilerin diş bakımına daha çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü teller sebebi ile dişleri fırçalamak biraz daha zor olabilir. Bunun için, diş tellerinin de arasını temizleyecek olan bir diş fırçası doktorunuz tarafından önerilecektir. Bu özel fırça ile dişler düzenli olarak fırçalanmalı, teller temizlenmeli ve ağız gargarası mutlaka kullanılmalıdır.

Ortodontik tedavilerde metal (paslanmaz çelik) veya porselen (şeffaf) braketler veya diğer bir adı ile diş telleri kullanılır. Bu diş telleri dişlerin ön yüzlerine uygulanır.
Dişlerin iç yüzeyine uygulanan sisteme ise lingual ortodonti denilmektedir. Bu sistemde diş tellerinin hepsi iç tarafta olduğundan dışardan tel gözükmez.
Son dönemlerde klasik braket sistemlerinin yanı sıra kapaklı braketler üretilmeye başlanmıştır. Kapaklı braketlerde diş hareket hızı klasik sisteme göre daha hızlıdır. Kapaklı braketlerin de yine şeffaf ve metal olanları vardır.
Braketlerin alternatifi olarak şeffaf plaklarla (invisalign) da ortodontik tedaviler yapılabilmektedir. Bu tedavide diş teli yani braketlerin yerine dişleri saran şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Kuvvet diş teli yerine bu plaklar vasıtasıyla dişlere iletilir.

Ortodontik tedavilerde kontrol muayenelerinin aralığı 4-6 hafta arasında değişir.

Diş tellerinin söküm aşamasında ön 6-8 dişin dil tarafından tutunan ince bir tel (sabitleyici tel) ile dişler birbirlerine sabitlenir. Böylece elde edilen sonucun geri dönmesi önlenmiş olur.  Bu tel kesinlikle dışarıdan gözükmez. Ortodontik tedavi bittikten sonra mutlaka size uygun şekilde ayarlanacak kontrollere uymaya çalışın.

Ortodontik tedavi gerektiren fakat bu tedavinin uygulanmadığı hastalarda nefes alma, yemek yeme, konuşma gibi fonksiyonlarda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle ortodontik tedavi sadece estetik bir tedavi değildir; aslen fonksiyonel ve onarıcı bir tedavidir.