İmplant tedavisi, eksik dişlerin yerini doldurmak, hastaya çiğneme ve estetik fonksiyonlarını yeniden kazandırmak için uygulanır. Ağızdaki sağlam dişlere zararı olmaz.
Daimi dişlerin yerine geçen, diş köklerini taklit ederek işlev gören yapılara implant adı verilir. Çene kemiğinde yeteri kadar yer olduğu sürece bütün diş eksiklikleri için implant uygulaması yapılabilir.
Bu işlem genelde lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Yani sadece ilgili bölge uyuşturulur. Hastanın ağız ve çene yapısına uygun ölçülerde tasarlanan implantlar çene kemiğine yerleştirilip vidalarla sabitlenir.
İmplantlarda kanserojen etki bulunduğuna dair hiçbir veri yoktur. Tam aksine implantlar, sağlığa zarar vermeyen maddelerden üretilir. Bunların yapımında titanyum adlı bir malzeme kullanılır. Söz konusu malzemenin vücut ile biyolojik uyumu son derece yüksektir. Alerji ise aşırı hassas bireylerde ortaya çıkabilen nadir bir durumdur.
Bunun için ergenlik döneminin bitmesini beklemek önerilir. Çünkü ergenlik süreci boyunca dişlerin gelişimi devam ettiğinden, implant yapılması uygun olmayabilir.
İmplant üzerine kron yerleştirmek için ise 3-4 ay beklenir. Ancak bu süre kemiklerin sertlik derecesine göre birkaç ay daha uzayabilir.
Dişlerin ve implant destekli protezlerin her gün 2 defa fırçalanması gerekir. Öte yandan dişler ve implant araları ya arayüz fırçası ya da diş ipiyle temizlenmelidir.